2014. január 21., kedd

Egészségünk őre: Vöröshagyma


A vöröshagyma fő szerepét fűszerező képessége adja. Fűszernövényként a háztartásokban, az élelmiszeriparban használják, de készül belőle savanyúság és szárítmány is.  Fogyaszthatjuk nyersen is, de a magyaros ételkészítés egyik legjellegzetesebb alapanyaga. Újhagymaként az első között fogyaszthatjuk kora tavasszal - ez az egyik legelső zöldség, aminek élvezhetjük C-vitamin tartalmát (17,8 mg/100g) - de télen is mindig hozzáférhető. Nyersen való fogyasztásakor, felhasználásakor érezhetjük erős és tartós illatát, amelyet allilszulfid-tartalma okoz. Beltartalmi értékei közül kiemelkedik a C-vitamin-tartalma, valamint szénhidráttartalma (8-9%) amely túlnyomó részt fruktóz. Található benne még B1, B2, B6-vitamin és nikotinsav is (BALÁZS, 1994). Átlagosan 90% vizet, 1,5% fehérjét, 0,1% zsíros olajat, 0,01-0,02%-ban illóolajat és szerves savakat tartalmaz, úgymint: almasav, citromsav, oxálsav, aszkorbinsav. A hagymafélék legtöbbje baktericid hatású vegyületeket, fintocidokat is tartalmaz, a vöröshagymában ez az allicin. Könnyfakasztó vegyülete a tiopropion-aldehid (GASZTONYI-LÁSZTITY, 1992). 
C-vitamin tartalma (17,8 mg/100g)
Vöröshagyma hatásai          
 Számos vizsgálati eredmény számol be rák ellenes hatásáról. Például prosztatarák ellen valószínűleg szelén tartalma a felelős. Az emlőrák kockázata csökkenthető volt olyan arányban, amilyen mennyiségben fogyasztották a hagymát. De olyan kutatások is napvilágot láttak, ahol nem tudtak preventív hatást tulajdonítani a hagymának. Valószínűleg szelén tartalma, szerves kénvegyületei felelősek a jótékony tulajdonságokért. Az újabb kutatások azt találták, hogy a hatóanyagok képesek voltak meggyorsítani a tumor sejtek sejthalálát.
 Jótékony hatással bír a vérkeringésre, trombociták működésére, mivel képesek meggátolni a vérlemezkék összecsapzódását, így védő hatással bírnak az infarktus, stroke, tüdőembólia ellen. Olívaolajjal együtt fogyasztva kb. 2 hét rendszeres fogyasztás után jelentősen lecsökkentette a vérnyomást és csökkentette a vér viszkozitását is. Emellett a koleszterin szint is csökkent.
Megfázás, meghűlés esetén a hagymafogyasztás kifejezetten ajánlott
Megfázás, meghűlés esetén a hagymafogyasztás kifejezetten ajánlott, mivel baktériumölő vegyületeket tartalmaz. Ezen kívül képes a fogszuvasodást okozó baktériumok szaporodását is meggátolni.
 Somogyi Gyöngyi dietetikus írása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése